DIRIGENTEN

Iassen Raykov begeleidt het: TOONKUNSTKOOR EMMEN (TKE).

Iassen Raykov is een veelzijdig musicus, geboren in Varna,  Bulgarije.

Hij studeerde piano aan het conservatorium te Sofia en vervolgde deze studie aan het Conservatorium te Enschede en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daar studeerde hij ook koordirectie bij o.a. Jos Vermunt, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven. In 1997, in zijn studententijd, richtte Iassen het vocaal ensemble La Colombe op, een mix van professionele zangers en getalenteerde amateurs. Hij studeerde orkestdirectie aan het Conservatorium van Enschede bij Kerry Woodward. Deze studie sloot hij in 2006 af met het uitvoeren van ‘Ein Tragische Ouverture’ en ‘Ein Deutsches Requiem’ (van de componist J. Brahms) met het Noord Nederlands Orkest en TKE. Iassen is dirigent van meerdere koren met een grote diversiteit. Met de toonkunstkoren van Emmen en Zwolle voert hij grotere werken voor koor en orkest uit. De traditie van het jaarlijks uitvoeren van de Matthäus Passion in Emmen is mede op zijn initiatief tot stand gekomen. Het Enschedese Kamerkoor Canteklaer en het Vocaal ensemble Zutphen voeren voornamelijk a capella koorwerken uit. Op het programma van het projectkoor Kanaljerood staat vooral wereldlijke muziek. Verder is Iassen cantor en organist in de Stiftskerk in Weerselo. Hij heeft jarenlang gezongen in het vocaal ensemble Exicon en neemt zanglessen bij Heleen Koele. Hij treedt incidenteel op als solist. Ook heeft hij diverse werken voor koor gecomponeerd. Zijn dirigeerstijl wordt getypeerd als flamboyant en ingetogen, betoverend, met concentratie en perfectie.

Martine Salomons begeleidt het Jeugd & Kinder TOONKUNSTKOOR EMMEN (J&KTKE).

De sopraan Martine Salomons behaalde in 2000 haar diploma Docerend Musicus Klassiek Solozang bij Anne Haenen aan het Conservatorium Enschede.  

Als zangeres treedt Martineregelmatig op. In het klassieke repertoire kon u haar als sopraansoliste o.a. horen in The Messiah van Händel, de Matthäus Passion van Bach, die Schöpfung van Haydn en in het Requiem van Fauré. In 2013 zong ze de rol van Dido in de Opera “Dido and Aeneas”. Martine zingt als soliste bij koren en de harmonievereniging. Ze werkt samen met Henk Stekelenburg – pianist en voor het lichtere repertoire vormt ze een duo met gitarist Harry Fuhler. Vanaf 2012 is Martine verbonden aan de Stichting Diva Dichtbij. Ze verzorgt bijna wekelijks optredens voor mensen die niet meer naar theater kunnen.

Haar Masterdiploma haalde zij aan de Messiaen academie. Tijdens en na de opleiding heeft ze naast Anne Haenen les gehad van Cora Canne Meijer, Charles von Tassel, Heleen Koele en pianist Marien van Nieukerken. Martine heeft zo’n 17 jaar een zanglespraktijk aan huis. Ze geeft met veel plezier les aan alle leeftijden in diverse stijlen. Daarnaast is ze dirigent van het KinderTOONKUNSTKOOR EMMEN.